Trick Questions (With Answers)

💡 The Best List of Trick Questions to Ask a Friend, Date, Family Member, or Colleague.

Last update: 2021-05-12

Inside this article

  1. Funny Trick Questions
  2. Trick Questions for Kids
  3. Trick Questions for Adults
best list of trick questions to ask featured image
The best list of trick questions to ask. Free downloadable PDF resource included.

Trick questions are a fun way to test your smarts. Asking trick questions and riddles to friends can be a great way to start conversations. Or to share in a laugh. These types of questions don't have to be extremely difficult, either. Many of the questions listed below will stump you but make you laugh out loud.

Ask trick questions to friends over text messages, when gathered together in a group, or when throwing a party or gathering. Don't forget to download the trick question PDF resource included at the bottom of this article. Easy to print and read to friends during your next gathering. Answers are included in the PDF download as well. No email required to download.

Trick Questions (Mind Trick Questions)

The very best trick questions to ask your friends, family, coworkers, girlfriend, boyfriend, or other.

Funny Trick Questions

1. Ten birds were sitting in a tree and a hunter shot one. How many birds were left in the tree?

Answer: None, after one bird got shot, they all flew away.

2. How many books can you put in an empty backpack?

Answer: One, after that it's no longer empty.

3. What was the American President's name in 1990?

Answer: Exactly the same as today.

4. Can you name the two days starting with T besides Tuesday and Thursday?

Answer: Today and tomorrow.

5. What looks like half an apple?

Answer: Just like the other half.

6. How many times can you take 5 from 25?

Answer: Once, after that, it is 20.

7. What can you never eat for breakfast?

Answer: Dinner.

8. What is the exact middle of America?

Answer: The letter "R."

9. What gets wetter & wetter the more it dries?

Answer: A bathroom towel.

10. How can you walk on water?

Answer: Freeze it first.

11. A little girl kicks a soccer ball. It goes 10 feet and comes back to her. How is this possible?

Answer: She kicked the ball straight up into the air.

12. A farmer had 15 sheep, and all but 8 died. How many are left?

Answer: 8 sheep that were left.

13. What happened when the wheel was invented?

Answer: It caused a revolution.

14. In baseball, how many outs are there in an inning?

Answer: 6. Each team has 3.

15. Ten copycats were sitting in a boat. One jumped out. How many were left?

Answer: None, they were "copycats" so they all jumped out.

16. An electric train is moving north at 100mph and a wind is blowing to the west at 10mph. Which way does the smoke blow?

Answer: There is no smoke on an electric train.

17. An airplane crashed into a field. Every single person in the aircraft died. But two people survived. How come?

Answer: They were married.

18. How many birthdays does the average person have?

Answer: Just one, all the rest are anniversaries of their date of birth.

19. Spell "Silk" out loud, 3 times in a row. What do cows drink?

Answer: Water. Most people will answer "Milk" (Cows make milk, they don't drink it).

20. In South Africa you cannot take a picture of a man with a wooden leg. Why not?

Answer: You can't take a picture with a wooden leg, you need to use a camera.

21. Is it legal for a man living in North Carolina to be buried in South Carolina?

Answer: No because he's alive.

22. A farmer has five haystacks in one field and four haystacks in another. How many haystacks would he have if he combined them all in one field?

Answer: One. If he combines all his haystacks, they all become one big stack.

23. Which is heavier, 100 pounds of rocks or 100 pounds of feathers?

Answer: They both weigh 100 pounds.

24. Would it be ethical for a man to marry the sister of his widow?

Answer: It doesn't matter, it would be impossible. Since he has a widow, he must be dead himself.

25. What has a head and a tail but no body parts?

Answer: A coin.

26. Some months have 30 while others have 31 days? Which month has 28 days?

Answer: All months have 28 days in them.

27. When do you stop at green and go at red?

Answer: When eating a watermelon.

28. How many sides does a circle have?

Answer: A circle can have two. An inside of the circle and the outside.

29. Before Mount Everest was discovered, what was the highest mountain in the world?

Answer: Mount Everest, it just wasn't discovered, yet.

30. If you had only one match, and entered a dark room containing an oil lamp, some newspaper, and some kindling wood, which would you light first?

Answer: Light first the match first.

31. How can you drop a raw egg onto a concrete floor without cracking it?

Answer: Concrete floors are very hard to crack!

32. Is it legal for a man to marry his widow's sister?

Answer: No, but since he is dead it would be really hard to do.

33. A man was outside taking a walk outside in the pouring rain. The man didn't have an umbrella and he wasn't wearing a hat. His clothes got soaked, yet not a single hair on his head got wet. How could this happen?

Answer: This could only happen when the person is bald.

34. How can you lift an elephant with one hand?

Answer: You will never find an elephant with one hand.

35. What kind of tree can you carry in your hand?

Answer: A palm tree.

36. A truck driver is going opposite traffic on a one-way street. A police officer sees him but doesn't stop him. Why didn't the police officer stop him?

Answer: He was walking.

37. A rooster laid an egg on top of the barn roof. Which way did it roll?

Answer: It didn't, roosters don't lay eggs.

38. A man dressed in all black is walking down a country lane. Suddenly a large black car without any lights on comes round the corner and screeches to a halt.

Answer: It was daylight.

39. There are 5 apples in a basket and five people in a room. How can you give an apple to each person in the room and yet leave one apple in the basket?

Answer: You give one of them an apple in the basket.

40. How can a circle have two sides?

Answer: The inside and the outside.

41. What two words in combination hold the most letters?

Answer: Post and office.

42. What starts with a "P," ends with "E," and has thousands of letters but only has one letter in it?

Answer: The post office.

43. I have one head, one foot, and four legs. What am I?

Answer: Your bed.

44. If you were running a race and you passed the person in 2nd place, what place would you be in now?

Answer: You would be in 2nd place. You passed the person in 2nd place, not 1st.

45. A farmer has five haystacks in one field and four haystacks in another. How many haystacks would he have if he combined them all in one field?

Answer: One. If he combines all his haystacks, they all become one big stack.

46. Eskimos are very good hunters, but they never hunt penguins. Why not?

Answer: Eskimos live in the North Pole, penguins live in the South Pole.

47. Would it be ethical for a man to marry the sister of his widow?

Answer: It doesn't matter, it would be impossible. Since he has a widow, he must be dead himself.

48. Which is correct to say, "The yolk of the egg is white" or "The yolk of the egg is white?"

Answer: Neither is correct. Egg yolks are yellow, not white.

49. An electrician and a plumber were waiting in line for admission to the "New England Home Show". One of them was the father of the other's son. How could this be possible?

Answer: They were husband and wife.

50. A woman shoots her husband. She then puts him underwater for 5-minutes. Finally, she hangs him. 5 minutes later, they both go and enjoy a nice dinner. How is this possible?

Answer: The woman is a photographer.

Trick Questions for Kids

51. If Mr.Smith’s peacock lays an egg in Mr.Jones’ yard, who owns the egg?

Answer: No one. Peacocks don't lay eggs.

52. Mr. Jones noticed that his pants pockets were totally empty. But that there was still something in it. What was it?

Answer: A hole in this pocket.

53. How do you make the number one disappear?

Answer: Add the letter "G" to the front and it's "gone."

54. I'm light as a feather, yet the strongest man can't hold me for more than 5-minutes. What am I?

Answer: Breath.

55. Which five-letter word becomes shorter when you add two letters to it?

Answer: Shore.

56. Why are 1968 pennies worth more than 1967 pennies?

Answer: There is one more.

57. How can a girl go 25 days without sleep?

Answer: She sleeps at night.

58. What can travel around the world while staying in a corner?

Answer: A stamp.

59. People buy me to eat but don't eat me, what am I?

Answer: A plate.

60. I exist when there's light but direct light kills me. What am I?

Answer: A shadow.

61. What can one catch that is not thrown?

Answer: A cold.

62. What word is spelled incorrectly in every single dictionary?

Answer: The word "incorrectly."

63. What goes up but never down?

Answer: Your age.

64. What has a head, a tail, is brown, and has no legs?

Answer: A penny.

65. What can travel around the world while staying in a corner?

Answer: A stamp.

66. I have eighty ­eight keys but cannot open a single door? What am I?

Answer: A piano.

67. Lighter than what I'm made of, more of me is hidden than is seen. What am I?

Answer: An iceberg.

68. I have an eye but cannot see. I’m faster than any man alive and have no limbs. What am I?

Answer:

69. What has black spots and a white face, is fat not thin, and helps you to win, but tumbles all over the place?

Answer: Dice.

70. I am seen in the water and in the sky. I am in the rainbow and a jay’s feather. What am I?

Answer: Blue.

71. What word of five letters has only one left when two letters are removed?

Answer: Stone.

72. What type of dress can never be worn?

Answer: Address.

73. I can be as thin as a picture frame but my insides have many things you can see. What am I?

Answer: Television.

74. What's that 7 letter word with thousands of letters in it?

Answer: A mailbox.

75. What five­letter word, no matter how you pronounce it, is always pronounced wrong?

Answer: The word "wrong."

76. What time is spelled the same forwards and backward?

Answer: Noon.

77. He's small but he can climb a tower. What is he?

Answer: An ant.

78. What heavy seven-letter word can you take two away from and be left with eight?

Answer: Weights.

79. I'm where yesterday follows today and tomorrow is in the middle. What am I?

Answer: A dictionary.

80. When I point up its bright, but when I point down it's dark. What am I?

Answer: A light switch.

81. Forwards I am heavy, but backward I am not. What am I?

Answer: Ton.

82. What has one eye but cannot see?

Answer: A needle.

83. I have a pet, his body is full of coins. What is he?

Answer: A piggy bank.

84. A father's child, a mother's child, yet no one's son. What is it?

Answer: The daughter.

85. What starts with the letter T, is filled with "T," and ends in "T?"

Answer: A teapot.

86. What has 4 eyes but can't see?

Answer: Mississippi.

87. What is all over a house?

Answer: A roof.

88. What has 4 fingers and a thumb, but is not living?

Answer: A glove.

89. Everyone has me but nobody can lose me. What am I?

Answer: A shadow.

90. I have four legs, a back, but no head. What am I?

Answer: A chair.

91. Although I'm far from the point, I'm not a mistake. I fix yours. What am I?

Answer: An eraser.

92. I defend without weapons, stand without legs, wound without force. And I am harder to fight than kill. What am I?

Answer: A wall.

93. If you're stealing honey, be prepared to receive vengeance in this form. What is it?

Answer: A sting.

94. What type of drink is usually added to cereal in the morning?

Answer: Milk.

95. What is it that has a power socket on one end and a corkscrew on the other?

Answer: A pig.

96. A king wears one on his head. What is it?

Answer: A crown.

97. I have a head, tail, but no arms and legs. What am I?

Answer: A coin.

98. Which letter of the alphabet has the most water?

Answer: The letter "C."

99. I have many letters, And though it's strange to say, I stay the same way no matter how many I give away. What am I?

Answer: The mailman.

100. I am always in front of you, but you will never see me. What am I?

Answer: The future.

Trick Questions for Adults (Hard Trick Questions)

100. A plane crashes between the border of Canada and America. Where do you bury the survivors?

Answer: They are survivors, you don't bury them.

101. A father and his son are in a car accident. The father dies at the scene and the son is rushed to the hospital emergency room. At the hospital, the surgeon looks at the boy and says "I can't operate on this boy, he is my son." How can this be?

Answer: It's the boy's mother.

102. A cowboy rode into town on Friday. He stayed in town for three days and rode out on Friday. How was that possible?

Answer: Friday was the name of his horse.

103. A is the father of B. But B is not the son of A. How's that possible?

Answer: B is the daughter.

104. A rancher had 500 cows and took one shot that got them all. How did he do it?

Answer: He took a panoramic photo.

105. What's the longest word in the English language?

Answer: Smiles. Because there's a mile between the beginning and end of the word.

106. A man left home running. He ran some length of the way and then turned left, ran the same distance, and turned left again, ran the same distance, and turned left again. When he got home there were two masked men. Who were they?

Answer: The catcher and the umpire.

107. There was a red bungalow. Everything in it was red. The walls, the carpets, the furniture. What color were the stairs?

Answer: There weren't any stairs. It was a bungalow.

108. You want to purchase 3-cent stamps. You're at the post office and waiting in line for your turn. How many 3-cent stamps will you get in a dozen?

Answer: 12.

109. You have a cup placed on a table. You are pointing towards the North and the cup is facing towards the South. On which side is the cup's handle?

Answer: No matter in which way the cup is facing, its handle will always be on the outside.

110. Two men play 7 games of checkers. Each wins an equal number of games and yet, there are no ties. How is this possible?

Answer: They didn't play against each other.

111. An airplane crashed into a field. Every single person in the aircraft died. But two people survived. How come?

Answer: They were married.

112. I asked the assistant in the hardware store, "How much will one cost?" "Twenty cents" she replied. "And how much will twelve cost?" I asked. "Forty cents," she replied. "OK, I'll take one hundred and twelve." How much did I pay?

Answer: Only 60-cents. I needed 3 numbers for my house number. It was 112.

113. If it took eight men ten hours to build a wall, how long would it take four men to build it?

Answer: No time at all. It is already built.

114. John's father has five sons named Ten, Twenty, Thirty, Forty...Guess what would be the name of the fifth?

Answer: John.

115. Billie was born on December 28th, yet her birthday always falls in the summer. How is this possible?

Answer: Billie lives in the Southern Hemisphere.

116. I invade your home once a year but only if you've been good. What am I?

Answer: Santa Claus.

117. I usually wear a yellow coat. I usually have a dark head. I make marks wherever I go. What am I?

Answer: A pencil.

118. I go around and in the house, but never touch the house. What am I?

Answer: The sun.

119. Tickle with your fingers and a song it will sing. Be careful, though, you may break a string. What is it?

Answer: A guitar.

120. When filled I can point the way. But when empty and unmoving I stay. What am I?

Answer: A glove.

121. What has four legs, but can't walk?

Answer:

122. Be sure to shout for its answers to be weak, but there is no language it cannot speak. What is it?

Answer: A table.

123. A bumpy form of transportation in desert cultures. What is it?

Answer: A camel.

124. By Moon or by Sun, I shall be found. Yet I am undone if there's no light around. What am I?

Answer: A shadow.

125. What's an insect's favorite sport?

Answer: Cricket.

126. It is the transportation of choice for princesses to attend balls. What is it?

Answer: A carriage.

127. I am known for my natural tuxedo and marching. What am I?

Answer: A penguin.

128. Born in the ocean and white as snow. When I fall back to the water I disappear without a trace. What am I?

Answer: Salt.

129. I can be red, blue, purple, and green. No one can reach me, not even the queen. What am I?

Answer: A rainbow.

130. This orange vegetable is a favorite of Bugs Bunny. What is it?

Answer: A carrot.

132. You can drop me from the tallest building and I'll be fine, but if you drop me in the water I die. What am I?

Answer: Paper.

133. I am at your hand when it is dark and hidden away in the light. What am I?

Answer: A flashlight.

134. I am a portal to another world which you cannot enter. Only you can see me but I can't see you. What am I?

Answer: A television.

135. I am like thunder in your cranium. What am I?

Answer: A headache.

136. I have a neck but no head. I have a body but no arm. I have a bottom but no leg. What am I?

Answer: A bottle.

137. I have wheels and flies, yet I am not an aircraft. What am I?

Answer: A garbage truck.

138. What goes up when the rain comes down?

Answer: An umbrella.

139. It's only good if people laugh at it. What is it?

Answer: A joke.

140. What has thirteen hearts, but has no body or soul?

Answer: A deck.

141. Often cooked as fillet, this meat comes from an animal that swims underwater. What am I?

Answer: Fish.

142. The faster you run, the harder it is to catch me. What am I?

Answer: Your breath.

143. What has a neck and no head, two arms but no hands?

Answer: A shirt.

144. What hangs in the sky by day but at night goes away?

Answer: The sun.

145. I am your mother's brother's only brother-in-law. Who am I?

Answer: A father.

146. What has ten letters and starts with gas?

Answer: A car.

147. When it was young, it had a tail. When it grew up, it had knees. What am I?

Answer: A frog.

148. This on this. That's on that. Growing tall, but never fat. What am I?

Answer: A stack.

149. What English word retains the same pronunciation, even after you take it away from its five letters?

Answer: A queue.

150. What demands an answer, but asks no question?

Answer: A telephone.

Free Download

Free PDF Download: Get the full PDF download of this resource right here.

More games